Защо да използваме козметика без парфюми?

Sim Sensitive - финландска професионална козметика без парфюми
Помислете колко много козметични продукти използвате само в рамките на един ден. Без да усетите, лесно бихте могли да използвате десет само преди да излезете от къщи – всеки от тях със собствен аромат, борещ се за вашето внимание.

Не е учудващо, че последните проучвания на „Минтел” установиха, че 28% от нас биха предпочели бяла козметика без парфюми. И докато може би си мислите, че не сте алергични към тях, ако сте един от 60-те процента потребители, които определят кожата си като чуствителна, навярно ще откриете, че това, което кара кожата ви да реагира са парфюмите във вашите кремове и лосиони.

Дерматологът Д-р Сам Бънтинг казва, че най-често срещаната причина за алергия, свързана с използването на козметичен продукт са парфюмите и има повече от 5 000 синтетични парфюмни съставки, използвани в козметичната индустрия. Тя препоръчва, когато се избира бяла козметика, да се избягва ароматизираната.

Имайки предвид, че повечето от активните съставки, които се използват срещу хиперпигментацията или запушването на порите могат да причинят раздразнение на кожата, има смисъл да се намалят всякакви потенциални причинители на проблеми.

Парфюмите често са използвани в козметиката за да създадат чуство на свежест и чистота, но рядко изпълняват някаква друга функция и могат да причинят контактен дерматит със зачервена, раздразнена и сърбяща кожа.

В САЩ компаниите не само окуражават служителите си да не използват парфюмирани продукти на работното място, но и ги ограничават, след като алергична служителка осъжда работодателя си, тъй като използваните от колегите й аромати са й попречили да си върши работата.

След като не вършат нищо, защо изобщо се добавят парфюми?

Понякога те могат да замаскират неприятната миризма на основните съставки или да създадат приятни усещания, с които да насърчат потребителите да ги използват. Или могат да се използват като индикатор за кого или за какво е предназначен продукта.

Повече от 62% от астматиците са засегнати от парфюмите.

„Една жена на 40 години би имала по-изтънчен вкус отколкото една тийнейджърка” казва д-р Шон Морис, главен изследовател на козметичната компания „Oley”. „Един луксозен нощен крем може да има изтънчен цветен аромат, докато освежаващ дневен лосион за тяло може да бъде по-цитрусов.”

Но козметичните компании изглежда разбират факта, че ние бихме предпочели козметиката, която ползваме да не мирише лошо.

Не само новият продукт на „Oley” е без парфюмна версия на техния Regenerist 3-Point Treatment Cream, но и тоалетните принадлежности, известни с начина по който ухаят започват да губят своите характерни аромати. Вземете например 8-часовият нощен крем за лице на „Елизабет Арден” Eight Hour Cream, който се продава на цена 25 паунда, крем, за който феновете му се кълнат, че възстановява сухата и изпръхнала кожа и успокоява всички дребни раздразнения. Неговият силен, медицински аромат е това, което вие или ще обикнете или ще намразите. Достатъчно ясно е, че за хората, избиращи последното, си е струвало създаването на версия без парфюми. Докато не е съвсем лишена от мирис, тя е определено много по-добър вариант на оригинала.

По подобие, Palmer’s Cocoa Butter Formula на цена 3,67 паунда, известен с шоколадовият си аромат, сега се появи с нова формула без парфюм – запазила лек дъх на какао, но без прекалено сладката миризма, с която е познат.

Фактът, че тези продукти все още се ароматизират показва всъщност колко трудно е все още да се намерят истинска козметика без парфюми.

Тъй като няма законовo определение на понятието „без парфюм”, продукт който претендира за това е най-вероятно да съдържа натурални съставки, които са ароматизирани или дори синтетични такива, които се използват, за да изтрият или да прикрият миризмата на натуралните ингридиенти.

Ако искате нещо изключително чисто, ще трябва да четете текстовете с малки букви много внимателно.

Проверявайте посочените на етикета съставки – ако сред тях има „парфюм”, продукта съдържа аромати, дори и да не можете да усетите никакви. Дори и да са натурални, много есенциални масла съдържат същите съставки като синтетичните парфюми и биха провокирали същите алергични реакции.

Помириши ги, за да ги пробваш? Определено. Но много козметични брандове осъзнават, че има нарастващо търсене на неароматизирана бяла козметика или най-малкото нещата са тръгнали в правилната посока.

Източник dailymail.co.uk


© Copyright 2011. Simbg.com