Видове алергии, причинени от бои за коса

Алергиите представляват прекомерна свръхреакция на организма спрямо вещества, които се приемат от него като вредни, дори те да не са такива. Причините за широ­кото разпространение на алергичните болести са разнообраз­ни – индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на замърсената околна среда, широкото използване на медикаменти, динамиката и напрежението на съвременния живот (нервно-психични стресове), наследствено предразположение и пр. Кожата като орган, изложен непосредствено на най-различни алергизиращи контактни въздействия, реагира с чести и разнообразни прояви на свръхчувствителност. Ще обърнем внимание на три основни вида алергии на кожата.

1. Алергичен контактен дерматит представлява имунологична кожна реакция. Рискът от получаване чувствително се покачва с честотата на боядисване. Най-малко 10 дни след първоначалното използване на PPD човек може получи реакция на чувствителност. При повторни и следващи излагания на PPD алергична реакция може да се развие в рамките на 6 до 72 часа (забавена свръхчувствителност). В този процес молекулите на PPD са насочени от страна на някои имунни клетки (макрофаги и лимфоцити), което води до образуването на кожни грануломи, зачервяване или мехурчета.

2. Контактна уртикария може да се прояви минути до един час след досег с PPD. Симптомите са зачервена кожа и петна по цялото тяло, подуване на клепачите, астма, трудно преглъщане и повръщане.

3. Анафилактичният шок е изключително рядко, но животозастрашаващо състояние. При него се наблюдават следните симптоми – подуване на лицето, задъхване, ниско кръвно налягане. При невъзможност за получаване на медицинска помощ последиците често са фатални. За смъртен случай от анафилаксия, бе съобщено през ноември 2011 г. в Обединеното кралство (линк към новината на английски и линк към новината на български). Починалата е 38 годишна майка, скоро след смяната на боята си за коса. Тя е била астматик и първоначално е развила алергия със сърбеж на скалпа, след като използва старата си боя за коса няколко месеца. След като сменила боята, получила анафилактичен шок и починала един час след прилагането на боята.

Алергологични тестове
Производителите на бои съветват потребителите да направят тест за чувствителност всеки път преди употребата на боя за коса. Това е необходимо, защото нежелана алергична реакция е възможна дори при продължителна употреба на една и съща марка. Тестът се прави по следния начин – смес от боя и окислител се нанася върху кожата зад ухото, или по сгъвката на лакътя. Ако няма раздразнение или обрив в продължение на 48 до 72 часа, то тестът е отрицателен и боята за коса се счита за безопасна. В противен случай налице е алергична реакция. Този тест не е 100% сигурен – понякога е нужно повече време за развиването на реакция, но все пак е добър показател. Дерматолозите правят тест за алергия на кожна проба. Теста се прилага на участък кожа от горната част на гърба с 2% PPD във вазелин и се изследва след 48 часа. При отрицателните реакции няма никакви промени по кожата, положителната реакция може да варира от лек обрив до видимо образуване на мехури или дори язви.

Лечение на алергии причинени от PPD
При остър тежък дерматит причинен от боя за коса с PPD, косата и скалпа трябва да се измият внимателно с мек шампоан. За пълна оксидация на PPD се препоръчват разтвор на водороден прекис от 2% или компреси от калиев перманганат, в разтвор 1:5000; при образувала се коричка се препоръчва смес от зехтин и сок от лимон. Винаги говорете с Вашия лекар или дерматолог преди предприемането на тези мерки. При поява на симптоми за реакция, дори да не изглежда сериозна, важно е да посетите алерголог. Той най-точно ще определи вашето състояние, след като ви направи тест, за да определи дали наистина сте имали алергична реакция към парафенилен диамин (PPD). В случай, че пробата е положителна, е необходимо при следващ контакт с веществото да бъдете внимателни, защото реакцията може да бъде по-силна. А веднъж проявена, тя може да отключи след себе си непоносимост към редица други невинни на пръв поглед заобикалящи ви предмети – козметика, тъмни дрехи, съвсем нови за вас алергени.

Снимки на алергични реакции може да видите тук.

Източник healthhype.com


© Copyright 2011. Simbg.com