Бременност и ефектът и върху твоята коса

Ефектът на бременността върху косата

Бременността и как тя се отразява на косата е тема която вълнува много бъдещи майки. Преди няколко години група британски учени проведоха проучване, озаглавено „Ефектът на бременността върху косата и кожата на лицето“. 486 жени бяха изследвани в продължение на 3 години и въпросът, който най-често задаваха те беше „Как бременността ще се отрази на косата ми?“ Този период често може да бъде ужасен за твоята косата, но това не винаги е така.

Докато кожните промени са често забележими в рамките на седмици от зачеването, промените в косата ви не са. Косата има темп на растеж около половин инч на месец, затова е невъзможно да забележите промените толкова бързо. Това показава, че може би има промени в количеството себум, произведен от мастните жлези и това може да повлияе върху външния вид и усещането на косата.

Около една трета от анкетираните бременни жени са забелязали подобрение в косата си между четвъртия и петия месец. Те са казвали, че тя пада по-малко, чувстват косъма си по-дебел и това е продължило до края на бременността. Това може да бъдат обяснено с хормоналните промени по време на бременност. Налице е увеличение в нивата на естроген и намаляване на андрогените, което може да причини спад в производството на себум. Прекалено мазния скалп може да придаде на косата усещане за тежест, отпуснатост и слабост, това е резултат от киселинността на себума, който изглажда кутикула на косъма. Когато се произвежда по-малко себум, косата изглежда по-суха и може да има повече плътност, така тя се чувства здрава. Освен това, естрогена удължава фазата на растеж на косата, като остава в скалпа.

От друга страна, една трета от анкетираните жени заявяват, че състоянието на косата им се е влошило. А останалата една трета не забелязат никаква разлика! Въпреки това, 50% от 486 жени се оплакват от косопад след раждането.

Все още не е напълно изяснено защо някои жени имат прекрасна коса по време на бременността, а други се оплакват от нея през цялото време. Ние знаем, че хормоналните промени по време на бременност варират при всяка жена индивидуално и че чувствителността на космените фоликули към тези промени също варира. Невъзможно е да се прецени предварително, какви ще бъдат ефектите от тези промени. Вашата коса може да изглежда чудесно по време на първата ви бременност и зле – през втората, или обратно.
Има някои неща обаче, които могат да се направят, за да получите най-доброто от косата си по време на бременност. Растящото бебе използва огромно количество енергия. Много важно е да следвате правилото за хранене на четири часа, т.е. да приемате комплекс от въглехидрати като плодове, пълнозърнест препечен хляб и да оставяте повече от четири часа между храненията. Косата не е тъкан от съществено значение, както растящото бебе, така че ще пострада, ако не ядете редовно. Въпреки това, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да направи някакви промени в диетата си.

За борба с изсушаването на косата по време на бременност, третирайте косата си редовно с балсам. Временна промяна на шампоана или балсама с такъв, който е по-хидратиращ също би помогнала. Освен това, не сресвайте твърде дълго косата си и не прекалявайте със сешоара. Ако косата ви и без това е суха, това може да бъде доста вредно.
Преди всичко, не се притеснявайте за вашата коса. Въпреки някои проблеми в началото, в края на бремеността косата ви има шанс да изглежда чудесно!


© Copyright 2011. Simbg.com